Kötelező Nagyvállalati Audit

A Magyar Parlament 2015. május 12.-én megszavazta a 2012/27. EU irányelv szerint készült Energiahatékonysági törvényt (2015/LVII.)

De miért érdekes ez Önnek?

– Minden “nem kkv” cég számára kötelező a max. 4 évente elvégzendő Energiahatékonysági Audit, vagy az Energiahatékonysági Irányítási Rendszer (ISO 50001) bevezetése.

– 100 fő feletti cég számára szinte biztosan nagyobb összegű megtakarítást hoz az ISO 50001, mint a bevezetésének költségei

Szankciók: – CE jelzésű terméket gyártóktól a jelölés megvonása; – 10 millió HUF büntetés, mely negyedévente ismétlődhet 5-5 millióval emelkedett összegekkel; – közbeszerzésekből való kizárás; – EU és hazai támogatások megvonása.

Várható előnyök: – 5-30%-os energiafogyasztás-csökkenés; – in-time részletes kontroll a fogyasztásokon; – objektív döntés lehetősége a beruházásoknál

Akkor mégis mi a probléma?

Az, hogy a valódi megtakarításokat eredményező műszaki megoldásokra, mérésekre, elemzésekre ma Magyarországon csak néhány vállalkozás képes. Ha az Ön cége kivár a folyamat elindításával, akkor rövidesen nem lesz, vagy sokkal drágábban lesz kapacitásuk ezen cégeknek.

Magyarázat arra a kérdésre, hogy miként kötelezettek egy cégcsoport kisebb cégei:

Egy cégcsoport (azonos többségi tulajdonosi kör; deklarált csoport-működés) esetében a következők szerint esnek a csoport cégei az EH-törvény hatálya alá:

– kötelezett az összes olyan cég, amely egyedül is beleesik a “nem kkv” kategóriába

– kötelezett az a csoport-tag cég, amelynek energia-fogyasztása eléri az egyedileg kötelezett cégek közül a legalacsonyabb energia-fogyasztású cég fogyasztásának 5%-át.

Ebből az következik, hogy az összes csoport-tag cég energiaszámláit meg kell vizsgálni az állapotfelmérés adatbekérési fázisa során.